Romové mezi námi - hnědý hadr na bílého býka?

28. 04. 2015 20:02:56
S Vietnamci se sneseme, s Romy většinou nikoli. V rasové odlišnosti to tedy netkví. Západoevropané se potýkají s muslimy, kteří nerozumějí rodilým mluvčím. Česky Romové zpravidla rozumějí, s jazykem to též nesouvisí.

O náboženské odlišnosti již nelze hovořit vůbec. Romové převážně kopírují tuzemské bezvěrectví, potažmo vlažné křesťanství. Tento aspekt nám západní antiislamisté mohou jenom závidět.

Tak proč Češi mají k Romům takový odpor a uchylují se i k absurdní a pokrytecké protimluvě typu: "Ať táhne makat. Ale ani se nedivím, že mu nikdo nedá práci, když je tmavej."

Multi-kulti po česku

Tkví to v historickém klanovém způsobu života Romů. Do českého prostředí zapadli ti, kteří se od prostředí romského dokázali odpoutat. Klanový způsob života je vyloženě orientální, nemá s moderní Evropou pranic společného. Ve východním nekřesťanském světě je „klan“ posvátným pojmem, symbolem čehosi nedotknutelného, tradičního. Ale zeptejte se Evropana, co se mu vybaví pod termínem „klan“. Nic posvátného! Kdežto – mafie, gang. Tedy sociální těleso, které je nepřijatelné a nebezpečné. Jakékoli klany z principu udržují vlastní pravidla, de facto přímo vlastní zákony, ignorují tak zákony celku vyššího, i samotného státu. Z čehož pramení veškerá nepřizpůsobivost, na poli vzdělávání i bezpečnosti. To o lecčem vypovídá. Už samy významy onoho pojmu se přou!

Poválečný příliv Romů do českých zemí ze Slovenska, aby populačně nahradil Sudetské Němce, byl ovšem zpackán. Namísto asimilace byla zbudována ghetta, asimilace se nekonala, teď je na ni pozdě. Sklízíme neschopnost komunistů i v tomto. Jenže komunisté přirozeně nekalkulovali s návratem demokracie a s tím, že vystaví lidsko-právní prostředí jejich potomky tíživým reliktům.

Deficit individualismu dělá z Romů v očích většiny „ty jiné“. A jejich kultura je chráněna dozorem různých orgánů a organizací. Ano, ta kultura má v sobě spoustu specifického, jedinečného, výjimečného, mimořádného, obohacujícího, dějinného, neopakovatelného. Ale zkuste si oddělit kulturní zrno od plev. Od Listopadu všechna taková řešení selhala. Mezitím státu prošla mezi prsty další generace Romů, kterou se nepodařilo masově vzdělat. A pranic nenasvědčuje změně neschopnosti státu v dané problematice. Hanba státu za to! Neléčí příčiny, jen důsledky. K čemu moderní, evropské vzdělání, když výchova je klanová.

V tradičně klanovém orientálním systému je upozaďována role žen. V důsledku se ženy stávají jen strojem na děti a výchovu. V takovém prostředí pak stoupá porodnost. Ta uvádí stát do dalších nepříjemností a dráždí ubývající většinovou populaci. Zamotaný kruh! Vítejte v Česku!

Romové nejsou součástí našeho národa, našeho státu ano. Proto je to problém státu!!! Stát má povinnosti.

Romové se s českým obyvatelstvem sžívají hůře i proto, že je jim vlastní – abych tak řekl - orientální temperament. Takový projev působí na Čechy, kteří jsou národem spíše klidným a chladným, rušivě a dráždivě. Jakékoli etnikum vyznačující se cizokrajným temperamentem (včetně Jihoevropanů) to tu bude mít vždy velmi těžké!

Čechům bývá v zahraničí přisuzován punc studených čumáků. Popravdě i jiným Středoevropanům. V tomto jsme se pogermánštěli (slovanská krev je tu ostatně jen přibližně třetinovým jevem a bývá daleko hřmotnější). Nu, a což?! Tací Češi zkrátka jsou - a je to v pořádku!

Za příčiny obtíží při začleňování Romů do většinové populace bývají často označovány rasová nesnášenlivost, sociální otázka, nevzdělanost a kriminalita. Jak co a jak u koho, samozřejmě. Každý má jiné zkušenosti a jinou životní optiku.

Proto si dovolím přispět vlastní domněnkou a přihodím i neklidný temperament, který bývá jinak běžně spojován kupříkladu s latinskými národy (o uhulákané Itálii darmo mluviti). Rozmáchlá gesta a křičený verbální projev v individuálním, skupinovém i davovém měřítku. A spolu s tím riziko zhoršení sluchu nebo vypíchnutého oka jako nasledku pouhé konverzace. Hlučná menšina logicky vždy vyvolává daleko větší nevraživost nežli tichá.

Češi to nemají rádi. Na zahraniční dovolené jim to přijde zajímavé, možná i osvěžující, ale za sousedským plotem to vidí a slyší neradi. Ti i oni mají to či ono v krvi, nemohou za to. Ale situaci to značně komplikuje. Kéž by jen toto!

Autor: Petr Vala | úterý 28.4.2015 20:02 | karma článku: 25.33 | přečteno: 1347x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění - Návod k použití

Každý si myslí, že mozek má a že ho používat umí. Přesto stačí, když ztratí klíč od bytu nebo založí kamsi brýle, aby vše ztratilo smysl a začala panika a zoufalství.

29.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 35 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 15.11 | Přečteno: 184 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 41 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 11.27 | Přečteno: 133 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 18.86 | Přečteno: 238 | Diskuse
Počet článků 42 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 722

Slyším na jméno Petr Vala a posledních sedmatřicet let jsem rodákem z východočeského Ústí nad Orlicí. A také polovičním Sudeťákem a čistokrevným eurodušínem.

Jsem autorem knih KATOVA KOMNATA, SUPRIARCHA a SUPRIARCHA: VIZE DÁVNÝCH ZÍTŘKŮ.   

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...