Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diagnóza Klaus

Nemá rád Cimrmana a také "bruselovod". A dost se na něho nadává! Václav Klaus si však za démonizaci politiky (ztracených a zatracených) 90. let a dehonestaci svého odkazu ze strany médií může opravdu, ale opravdu sám.

Jedná se o bytost, která chronicky nepřipouští jakékoli vlastní pochybení! Klaus mnoha slibům nedostál, přesto se však nikdy neřídil pravicovým pravidlem o osobní odpovědnosti a neodešel (a frká si dál). Stal se patronem zdejších odduševnělých poživačníků a pozlátkářů, metod ostrých loktů i éry komerčních podprahovek. Je však Klaus viníkem, či mučedníkem? A není snad, jak se mnozí domnívají, i z těch, kdož měli celá léta sedět, avšak někde jinde nežli v nejvyšších patrech pražského politického olympu?

Nezřídka je mu také "falešnými a havlisty" přisuzována kleptomanie, počínaje drobnou v podobě odcizování psacích potřeb.

Prázdná a falešná 90. léta

Na každý pád se jedná o úspěšného sběratele funkcí (neúspěšnou variací je kupříkladu Jana Bobošíková). Většinový pohled společnosti je takový, že Klaus vše "dokonal" svou předloňskou "rozlučkovou" amnestií, a když ne amnestií jako takovou, tak přinejmenším jejím rozsahem. Samozřejmě to nic nemění na oprávněnosti jeho výtky vůči neefektivnosti řady soudů, ovšem i jejich zdlouhavé konání je reliktem 90. let (tak jako Klaus sám).

Vzpomínám, když byl Klaus, toho času coby hlava státu, dotazován na to, co sám udělal v úřadu špatně (jedná se o typický trapný dotaz českých komerčně-televizních redaktorů). Odvětil cosi marginálního. Klausovo odmítání bytostně připustit jakékoli pochybení za celou svou takřka čtvrt-stoletou politickou dráhu z něho pak přirozeně činí symbol jedné celé éry i se všemi jejími negativními projevy a důsledky, musí tedy zákonitě očekávat i generalizující kritiku, kterou z účtování dějin vyčlenit nelze. Je s podivem, že za svůj státnický diletantismus byl odměněn metou nejvyšší - prezidentskou. Velký transformátor, jenž zařídil především transformaci dravých normalizačních kádrů na ještě dravější kapitalistické živly. Snad jediné co Klausovi chválím je iniciace svižného a bezbolestného rozdělení disfunkční československé federace.

Po právu je exprezidentovi již dlouhodobě vytýkána zejména neschopnost dodat rozvíjejícímu se podnikatelskému prostředí v Československu a posléze Česku včasné a dostatečné právní podhoubí. Klaus totiž, zdá se, považuje právní rámec za jistý druh ekonomického přívlastku a nepřípustného regulačního nástroje. Zřejmě tedy řadí hospodářský liberalismus nad právo a spravedlnost, což v jádru nezní příliš občansky a demokraticky a jeho kariérnímu a ideovému odkazu to zrovna nepřidá.

Klaus je též znám coby opovrhovatel institucí dovolené. Ta je prý pracovně-právním přežitkem. Asi ho to napadlo, tipuji, zrovna když lyžoval kdesi na horách za státní útratu!

Exprezidentovi je přičítáno ke cti silné lídrování a trvalé zásady, žádný výskyt názorové flexibility a slabosti jako u řady jeho soupeřů. Lidová fascinace vůdčími politickými osobnostmi, které se ohánějí svou zásadovostí, tzv. konzistencí názorů, bývá k úsměvu i slzám. Člověku z řad takových vůdců je povětšinou přikládána slušnost a je houfně následován. To však může být zrádné. Ona „názorová nehybnost“ může být totiž projevem nebezpečně nabubřelého ega (klidně i korporo-psychopatického), které do veřejné sféry, v níž jsou vliv a moc, rozhodně nepatří! Tací jedinci pak jsou schopni prát se i za „pravdu nepravdivou“ a mást voličstvo jen proto, aby jejich ego nebylo autenticky konfrontováno s vlastním názorovým selháním. Kolik takových už přineslo lidstvu nezměro utrpení?! Dodejme, že silné osobnosti nemusejí být nezbytně ty nejhalasnější, ba spíše naopak. Nejlépe, poslouží-li příklad extrémní! Jednoznačný psychologický fenomén říká, že v koncentračních táborech projevili největší tvrdost a odolnost osoby introvertní, „venku“ jinak považované za slabé a měkké. Dokázali totiž za každé situace žít životem vnitřním, snášet utrpení snáze. Zatímco extraverti se v táborech smrti stávali bez možnosti běžného vnějšího projevu lidmi zlomenými. Podtrženo, sečteno, volič bývá doslova „evolučně maten“! Nejenže ho nevede cit, ale dokonce ani rozum. Pouze pud!!! Volič pak sám sebe degraduje na zvíře.

Pokřivená 90. léta - coby Klausův výtvor - deformují i naši současnost. Diletantské naroubování kapitalismu na komunistické návyky mají za následek i populační kvantitu v oblastech země, kde není dostatek pracovních příležitostí. Logickým vyústěním by mělo být stěhování se za zaměstnáním. To by ovšem nesměla 90. léta přinést "hypotékovou republiku", kde jste naopak přikováni jako nevolníci. O problematice romských ghett ani nemluvě! Klaus však náleží k ideologicky zatuchlým, co si nikdy nepřipustí, že Čechům pak na asfalt a na fasády musejí vydělávat Němci a posílat to "bruselovodem". Inu, kdo chce Brusel bíti, hůl si vždy najde!

Za pomalost mnohých mechanismů v Česku může především on, naordinoval nám ji. Morální dopad 90. let na společnost je také samostatnou kapitolou. Představují totiž pokračování normalizačního uvažování. Všeobecná tolerance alkoholismu (slovanská opice několikrát do týdne), absurdní propojení ateismu s pověrčivostí (v obou ohledech jsou Češi přeborníky), hospodářská a sociální frustrace, nezájem o stát. Klaus se rád ohání národními zájmy (skryté ruské zájmy, k nimž ho žene jeho přežitý konzervatismus), spíše však dělá z občanů jedince státem opovrhující, štítící se jakéhokoli vlastenčení! Rád udává, že Brusel vymýšlí hlouposti a nutí nám je. Pravda, Europarlament má 751 členů, čili je přímo statistickou zákonitostí, že se vždy najde někdo, kdo navrhne nesmysl. Ten však, ač nemá šanci projít, je klausovci prezentován jako důkaz zbytečnosti unijní existence. Jedná se tak o zveličování tématu a strašení mas (v čemž mu mediálně sekunduje TV Nova). Klaus je tak negativistou pasoucím se na lidské blbosti, ustrašenosti, nevzdělanosti, domýšlivosti a neinformovanosti.

Klaus je i coby euroskeptik krajně zpátečnickým formátem. Měl by si uvědomit, že každá jiná, tedy "neunionistická" varianta je horší, ba nebezpečná. Skrze kosmopolitizaci dochází k vytváření institucionalizovaných civilizačních zón a demontáži zastaralých a silových sfér vlivu, v nichž je uplatňován velmocenský vůdcovský princip. Ale vykládejte to někomu s retro-myšlením, kdo fandí Kremlu a kdo nikdy nevzal v potaz, že se stal přímým "lisabonským" podřízeným předsedy Evropské rady.

Eurofederalismus znamená, že se o osudu Evropy bude rozhodovat v Bruselu, zatímco euroskepticismus znamená, že se o jejím osudu bude rozhodovat i nadále v Moskvě a ve Washingtonu (v Prahu věří už jen nostalgici a fantasmagoři). Račte si vybrat, co je vám bližší. Klaus už si vybral!

Klausovi obecně přisuzuji (okázalou) dějinnou krátkozrakost a neschopnost se včas ohlížet a rozpoznat strany. Podle ní si vybral své přátele. Ale i své nepřátele. Edvard Beneš si kdysi vyděšeně hleděl Vídně a Schuschniggovy neškodné tiché podpory habsburské "reinstalace", ač mu za jiným rohem začal "hořet" Berlín. Podobně po druhé světové stále hleděl s obavami ke zdecimovanému Berlínu, byť za zády mu bobtnala Moskva. Totéž je v novém hávu vzorově symptomatické i pro Klause.

Mimochodem - Klaus měl vždy v pravicovém zvyku předhazovat občanům osobní odpovědnost. A co takhle odpovědnost jedince za dopady svého politického působění a odpovědnost lidí za svého politika, potažmo celého státu za všechny své politiky vůči okolnímu světu (když odpovědnost, tak i kolektivní, národní a civilizační)? Co vy na to, Klausi? A co na to vy, jeho příznivci a voliči? Libí? Nelíbí, jistě! Tak proč třebas Sudetští Němci mají být dle klausovců stále posuzováni kolektivně?

Nejnepochopitelnější je ordinování kombinace neoliberalismu a kryptonacionalismu. Tedy - jde-li o prachy, buďte zarytými individualisty a žádejte minimum státu, avšak jde-li o nacionálně-politické téma, pak stát velebte a opovažte se vybočovat! Vpravdě smrdutá pokrytecká klausiáda!!! Jeho egoistický a materialistický pohled na svět produkuje leda omezenou masu, řešící civilizační stupidity typu, zda chytré telefony budou ještě více a více chytřejší!

Klaus je pravicovým symbolem materialisty v politice, levicovou obdobou je Zeman. Proto se mají rádi! A proto existují i pojítka mezi havlisty a dienstbierovci, pravo-levými směry oduševnělejších a intelektuálnějších proudů.

 

Autor: Petr Vala | pátek 21.8.2015 20:31 | karma článku: 15,29 | přečteno: 707x
  • Další články autora

Petr Vala

Quasimodo přišel o střechu nad hlavou

Klausovi jakoby vystěhovali z vlastní kuchyně, Soukup jakoby se chtěl pro Česko obětovat odevzdaností nejvyšší - leč to vše informačně překrylo cosi, co není jen "jakoby". Je to až příliš reálné - poloshořela nám Matka Boží!

16.4.2019 v 17:10 | Karma: 11,27 | Přečteno: 445x | Politika

Petr Vala

Vánoční klid zbraní?!

Tak snad aspoň na ty svátky klidu a míru utichne hněv a kavárensko-krčmářské rodělení národa českého!

21.12.2018 v 1:06 | Karma: 10,39 | Přečteno: 238x | Politika

Petr Vala

Never Say Great Again

Již po nedohledný čas jsem nepoškádlil žádného nekuřáka, abstinenta či vegetariána. Tedy s chutí do toho!

7.3.2017 v 21:11 | Karma: 10,07 | Přečteno: 349x | Politika

Petr Vala

„Peroutkiáda“ a zapomenutý exil

V únoru uplyne 68 let od ustavení Rady svobodného Československa, ústřední představitelky zahraničního třetího odboje.

13.11.2016 v 17:15 | Karma: 15,92 | Přečteno: 411x | Občanské aktivity

Petr Vala

Trump: Léčba Caesarem

V Americe zvítězili ti, kdož se klamně vzhlédli v 50. letech Dwighta Eisenhowera a v 80. letech Ronalda Reagana. Máme se vpravdě nač "těšit"!

13.11.2016 v 16:07 | Karma: 14,76 | Přečteno: 704x | Politika

Petr Vala

Hillary vs. Donald: Hovězí vs. vepřové

Spojené státy si užívají veselé masné hody. Plejáda vší nenasytnosti vrcholí. Už teď je jim ale špatně!

8.11.2016 v 22:05 | Karma: 13,62 | Přečteno: 429x | Politika

Petr Vala

Malá internetová exkurze do světa české monarchie

Letí nám to, letí. Koruna Svatého Václava je jen na ukazování. Praha už není, co byla Vídeň. Již téměř 98 let je naše drahá vlast republikou.

25.10.2016 v 21:48 | Karma: 18,25 | Přečteno: 602x | Občanské aktivity

Petr Vala

Tituly hlav států

Seznam názvů funkcí, jimiž se ověnčují šéfové zemí dnešního světa, se časem spíše úží, monarchové odpadávají a diktátoři se už zpravidla vyvarují výstředních označení typu „vůdce“ a podobně.

25.10.2016 v 20:36 | Karma: 15,20 | Přečteno: 420x | Občanské aktivity

Petr Vala

Prezidentský výběr po česku

Na základě první lidové volby nahradil v předpředloňském březnu Václava Klause na Hradě Miloš Zeman. Za tu dobu předvedl leccos ze svého nejen politického repertoáru, není tedy od věci malinko bilancovat.

27.2.2016 v 23:05 | Karma: 10,14 | Přečteno: 585x | Politika

Petr Vala

Jeruzalém - svatý a krutý

Izraelsko-palestinský konflikt nebere konce. Jádrem sporu je jeruzalémské Staré město, poseté památnými a posvátnými místy. Ohraná píseň neberoucí konce! Nápadů na řešení bylo již nemálo.

29.1.2016 v 23:20 | Karma: 10,62 | Přečteno: 451x | Politika

Petr Vala

Lída Baarová – secí stroj, který neseje

Nejočekávanější tuzemský filmový titul roku je už od minulého týdne v kinech! Převážně budí rozpaky – a v důsledku zájem. Možná trumfne i výdělkově rekordní Vratné lahve.

29.1.2016 v 22:17 | Karma: 16,49 | Přečteno: 1101x | Kultura

Petr Vala

Česká senátní anomálie

Senát Parlamentu České republiky je jakousi vzácností. Volby do tuzemské horní komory probíhají totiž v okrscích určených výhradně k tomuto účelu. Nevídáno, neslýcháno, jednoduše rarita!

22.11.2015 v 20:41 | Karma: 14,11 | Přečteno: 586x | Politika

Petr Vala

Revoluce versus konzervace

V souvislosti s existencí a integrací Evropské unie i dalšími změnami na politické scéně se často setkáváme s pojmy - "umělý" či "nepřirozený".

17.11.2015 v 22:11 | Karma: 6,28 | Přečteno: 294x | Společnost

Petr Vala

Co zaseli Ronald & Margaret - globalizace versus autonomizace

Existuje něco jako nedotknutelný národní zájem? Tedy pojem, který si berou do úst politikové vpravo i vlevo. Zavání to zdáním konsenzu, avšak klamně! Je stát nejdůležitější správní složkou?

15.11.2015 v 17:00 | Karma: 11,41 | Přečteno: 378x | Občanské aktivity

Petr Vala

Chalífát - Reconquista naruby

S loňským ramadánem přišla i islamisty dlouho deklarovaná obnova chalífátu. Po titulu chalífy předtím nikdo nevztáhl ruku celých 90 let. Naposledy - neúspěšně - v roce 1924 Husajn al-Hášimí.

14.11.2015 v 16:34 | Karma: 7,31 | Přečteno: 697x | Politika

Petr Vala

Trest pro Rusko. Sankce? Ne, destabilizace!

Obama (USA) a Tusk (EU) jen nečinně přihlížejí. Nezmohou se na nic! Putinův beztrestný vojensko-politický šach-mat je dostal do úzkých.

9.10.2015 v 19:54 | Karma: 13,14 | Přečteno: 785x | Občanské aktivity

Petr Vala

Neprůhlednost křesťanství

Joseph Atwill vyslovil kdysi v Londýně domněnku, že existenci Ježíše Krista si vymysleli sami Římané, aby tím zpacifikovali neposlušné Židy v tehdejší judejské provincii.

1.10.2015 v 17:14 | Karma: 10,71 | Přečteno: 521x | Občanské aktivity

Petr Vala

1951 let poté

Přesně před 1951 lety, v noci z 18. na 19. července roku 64, vzplanul mnohadenní velký požár Říma, jenž dal křesťanství nejednoho mučedníka a císaři Neronovi (negativní) historickou proslulost.

19.7.2015 v 2:22 | Karma: 8,31 | Přečteno: 340x | Společnost

Petr Vala

Odsun – stará pravda nerezaví

Dodnes to spoustu lidí, nejenom pamětníky, rozpaluje k bodu varu. Kontroverzní událost – poválečný odsun sudetoněmeckého obyvatelstva do Říše.

28.4.2015 v 22:59 | Karma: 16,41 | Přečteno: 907x | Diskuse| Občanské aktivity

Petr Vala

Údajná paralela unijního Bruselu a imperiálního Říma

Kolem přistěhovalecké otázky je na starém kontinentu pořádně mediálně rušno. Mluví se o „invazi barbarů“.

28.4.2015 v 21:50 | Karma: 9,32 | Přečteno: 485x | Diskuse| Politika
  • Počet článků 42
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3262x
Slyším na jméno Petr Vala a posledních sedmatřicet let jsem rodákem z východočeského Ústí nad Orlicí. A také polovičním Sudeťákem a čistokrevným eurodušínem.

Jsem autorem knih KATOVA KOMNATA, SUPRIARCHA a SUPRIARCHA: VIZE DÁVNÝCH ZÍTŘKŮ.   

 

Seznam rubrik