Co zaseli Ronald & Margaret - globalizace versus autonomizace

15. 11. 2015 17:00:00
Existuje něco jako nedotknutelný národní zájem? Tedy pojem, který si berou do úst politikové vpravo i vlevo. Zavání to zdáním konsenzu, avšak klamně! Je stát nejdůležitější správní složkou?

Návrat do minulosti?

Levici se ekonomická globalizace příliš nezamlouvá, hledá za ní skrytého kapitalistu. Kvůli svému vžitému internacionalismu se však líbí socialistům globalizace politická, k níž má pro změnu pravice vztah velmi rozmanitý.

Část liberálů a konzervativců (u nás SSO a ODS, nikoli však TOP 09) se federalistickým a supranacionálním choutkám úporně brání, považuje je za levičácké a elitářské, za nebezpečný experiment nudících se intelektuálů. Tito pravičáci zapomínají, že právě jejich ideoví předchůdci a souvěrci globalizaci zplodili a rozpohybovali. Rodiči dnešních forem nadnárodních integrací byli Ronald Reagan a Margaret Thatcher (nezodpovědní rodiče a jejich nechtěné dítě?). Nikoli V. I. Lenin a Naděžda Krupská, jak si neoliberálové myslí. Bolševici by nikdy nic takového nepřipustili a podnes ani nepřipouštějí, jejich internacionalismus je odlišný a paradoxně načichlý stalinským důrazem na nacionalismus. Pravičáci proto mohli očekávat, že za hospodářskou kosmopolitizací půjde i ta politická (Ronaldovo a Margaretino vlastní nechtěné dítko), jež je neoddělitelná. Jedna bez druhé být nemůže, jednalo by se pak o paskvil! Týká se to především politicky a ekonomicky korektní Evropské unie.

Pravda, regulací je mnohdy příliš! I zde je však na vině kapitalismus. Kupříkladu na „lékarničkové buzeraci“ řidičů vydělávají farmaceutické firmy. Každý aby pomalu zvládal na silnicích chirurgické zákroky. Zatímco v Africe neznají ani blbou náplast. A takhle bychom mohli pokračovat. Inu, kde hyne duše, nastává rozptyl hmoty, v níž se utopí vše dobré. Materialismus měli bolševici a kapitáloupežnící vždy společný (proto si Zeman a Klaus tak báječně rozumějí, jejich sdílený vzor Putin je pak v tomto směru přímo obojživelný)!

Taková SSO vábí na údajný reformismus. A to jsme již zažili. V Klausově podání. Trh bez přívlastků (rozumějte bez práva). Jako vzor tito semi-globalisté předkládají 19. století. Dobu bezuzdného podnikání a nacionalismu coby státní normy. S odůvodněním, že dobře už bylo. To konzervativci z principu dělají, ohlížejí se vzad, kde vyhlížejí lepší včerejšky. Zatímco pokrokář hledí vždy výlučně vpřed! Paradoxně se ustrnulost a antireformismus často předkládá levici. Směr vzad je na pravici maskován jako vpřed.

Nezřídka je však součástí této strategie i vyzdvihování vidiny hospodářského autonomismu. Co nejméně státu (což pokrytecky hlásají především nacionalisté ke státu pevně přimknutí, kteří se neustále ohánějí státní suverenitou, ač ekonomiku se státem pokrytecky nespojují) a s tím spojený základ lokální samosprávy. A nejlépe žádný do toho kecající intelektuál. Protože je asi normální nemyslet a vyrábět (i politik má prý být manažer, nikoli myslitel)! Jaký je však pro občana rozdíl v nařízeních obecních a státních, potažmo nadnárodních? Autonomizace je v tomto ohledu daleko nebezpečnější, protože na rozdíl od státu je samosprávná místní moc schopna si na jedince zasednout. Dokáže být daleko více buranská a regulantská. Nedokáže měřit stejným metrem právě proto, že má přímý dosah. Dejme si příklad. Zaměstnavatel z meziosobních pohnutek nezaplatí podřízenému, zbavenému možnosti opřít se o byrokracii, o státní inspektorát práce. V takovém případě se onen podřízený stává obětí bezpráví a ekonomického diktátu ala „postnevolnictví“ 19. století! Podnikatel nezaměstná nikoho, kdo se vyzná v Zákoníku práce. Člověka znalého svých práv by si měl stát hýčkat! Neděje se tak však! Znáš svá práva? Nebude Ti umožněno být společnosti prospěšný. Jsi-li poddajný, pak „obstojíš“. Flexibilita, loajalita a kdesi cosi – a odměnou za to Ti bude mrzká mzda bez záruky!

Navíc – kde není právo, tam teče krev! Kapitalistům se zachtělo stát se feudály! To se holt stává, že vítězové napodobují ty, které sami porazili.

Jestliže lidstvo už něco prožilo, proč by to mělo dobrovolně opakovat a nejít vpřed? Když nějaká epocha pominula, pak kvůli vyčerpání a proto, že přestala být úspěšná a prospěšná! Nač opakovat tedy již neúspěšné a vyčpělé recepty, z nichž se lidstvo vyvázalo a pokročilo? Chce se někomu žít v 19. věku?

Hospodářské celky nelze od politických oddělit. To platí i pro otázky bezpečnosti. Kdo kasíruje, ručí za bezpečnost! Jistě, stát, který dává, i žádá, jak je tomu na všech sociálních úrovních, i v mezilidských vztazích, tedy v mikrosféře. Jenže stát jsme my, i Unie jsme my! Tak proč stále narážíme na to, že stát jsou všelijací Ludvíkové XIV.?

Spor o globalizaci a autonomizaci svědčí o tom, že ten uprostřed - tedy stát - už dodýchává! Neoliberálové by však rádi volný globalizovaný trh, ocelový nacionalistický stát a neregulovaný, nevázaný trh s prvky autonomismu. Pěkná patlanina! O politické evoluci, nezadržitelně směřující k vrstvení na kosmopolitní, kontinentální a národní úroveň, nechtějí ani slyšet. Z každé „vrstvy“ by si chtěli ulomit kousek, farizejové! Mají smůlu – všechno, nebo nic!!!

Autor: Petr Vala | neděle 15.11.2015 17:00 | karma článku: 11.41 | přečteno: 378x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Občanské aktivity

Zdenek Horner

Kam až bude smět zajít žertování na letošního Apríla?

Ochránci pravých názorů a hodnot rozpoutali ve společnosti nejistotu. Neustálé zastrašování zaručeně neorganizovaných amatérských aktivistů, kteří reagují na 99 procent jakékoli argumentace tak, že jde o proruskou činnost ...

28.3.2024 v 20:26 | Karma článku: 13.99 | Přečteno: 271 | Diskuse

Zdenek Horner

Chybí mi rozhodný postoj české vlády a místních bezvýhradných izraelofilů

Nyní má česká vláda jedinečnou příležitost před celým světem dokázat, že bývalý satelit Sovětského Svazu není nyní satelitem USA. Měla by odsoudit nestabilní postoj vůči Izraeli, ale i vůči Ukrajině a posoudit zdali USA nejsou ...

27.3.2024 v 12:44 | Karma článku: 21.97 | Přečteno: 565 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Naše stařečky dnes okradl zloděj vydávající se za pracovníka charity

Našim stařečkům je přes osmdesát let. Muž s přízvukem, kolem šedesáti let, mluvící slušnou češtinou, vydávající se za pracovníka charity, přijel v červeném hyundai pro knihy a ukradl Kapitánovým rodičům snubní prstýnky a šperky.

21.3.2024 v 18:43 | Karma článku: 27.78 | Přečteno: 929 |

Zdenek Horner

Milujeme NATO a proto Ukrajina zvítězí

Poté, co víme, že jsou na Ukrajině vojáci NATO, jsem již úplně klidný. Vítězství je v kapse. A kam se NATO vypraví příště? Bude to Bělorusko nebo Kazachstán? Gruzie? Ta už je rozpracovaná. Arménie by zatím byl těžký oříšek.

12.3.2024 v 12:54 | Karma článku: 33.68 | Přečteno: 941 | Diskuse

Zdenek Horner

Odpověď tazateli k uličnímu a kádrovému výboru

Tazatel se rozhořčuje, že se někdo ve zdejších diskusích cítí být pod knutou postupů někdejších uličních výborů. Vcelku pěkně vystihuje, jak se chovali a jakými pravomocemi byly tyto výbory za komunismus obdařeny, ale ...

10.3.2024 v 13:28 | Karma článku: 32.11 | Přečteno: 765 | Diskuse
Počet článků 42 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 722

Slyším na jméno Petr Vala a posledních sedmatřicet let jsem rodákem z východočeského Ústí nad Orlicí. A také polovičním Sudeťákem a čistokrevným eurodušínem.

Jsem autorem knih KATOVA KOMNATA, SUPRIARCHA a SUPRIARCHA: VIZE DÁVNÝCH ZÍTŘKŮ.   

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...