Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Trump: Léčba Caesarem

V Americe zvítězili ti, kdož se klamně vzhlédli v 50. letech Dwighta Eisenhowera a v 80. letech Ronalda Reagana. Máme se vpravdě nač "těšit"!

Reagan i AntiReagan

Donald Trump svým důrazem na protekcionismus a odporem vůči globalizaci (jejímž otcem Reagan byl) ale Reagana příliš nepřipomíná. I v mnoha dalších ohledech.

V Česku je často zmiňována jeho „zelníčkovská“ vazba na zdejší luhy a háje. A Zeman přispěchal s pozváním na státní návštěvu. Víme však, jak to s jeho pozvánkami bývá. Papež František nebyl dosud na Velehradě ke spatření, osvětimská připomínka měla své finále v Polsku a karolinské pompy se přijeli zúčastnit pouze monarchičtí trpaslíci. Vsadím se, že Trump bude od „Sametu“ první úřadující hlavou USA, která nakonec nedorazí vůbec. A Hrad řekne, že za to může Kavárna.

Trumpův triumf bývá označován za porážku politické korektnosti. Tedy toho, co by mělo být slušností při zachování důstojnosti vlastní i cizí. Inu, žijeme v prazvláštní době, extrémisty volí středně staří a staří. Což je přesným opakem vyvolávání zla v minulosti, kdy vyšinuté magory dostávala na vrchol politické moci nevybouřená horkokrevná omladina. Ale mějme pochopení! Dříve narození nevyrůstali v blahu a nadbytku jako my třicátníci a mladší. Jejich bolesti si nikdo nevšímá, a tak se rozhodli vnést – demokraticky – bolest i do života mladých. Ať si nikdo nemyslí, že může žít ve šťastném světě a šťastné éře. A basta! Prý jde o novou dobu, o nové myšlení. Ale jak vůbec mohou být nositeli něčeho nového starci? Jde výhradně o konzervativní krok zpět, propagandisticky maskovaný coby novinka.

Caesar opět porazil Pompeia! Staré římské republikánské elity se lidu zajídali. A proto dal plebs přednost diktátorským metodám. A v důsledku monarchii. Je to pikantní (největšími tuzemskými elitáři jsou pokrytečtí a samozvaní elito-bíjci Klaus a Zeman, mající s Trumpem shodný mravní obraz). Reakcí na elitářství je ultraelitářství. Jenomže teď je to horší. Caesar byl sice mesiášsky umanutým vojenským velitelem, ale v běžných mezilidským vztazích působil coby zjemnělý, zženštilý a velkorysý intelektuál. Do čehož má velkohubý materialista Trump povážlivě daleko. Lid evidentně vyžaduje tlučhuby. Mít někoho takového v Bruselu, hned vzroste Evropská unie na ceně. A tak občane (zejména ty starší), nač žádáš od politika slušnost a nezkorumpovatelnost, když pak volíš přesný opak?

Naštěstí do něho v den zvolení asi poradci pořádně zahučeli, poněvadž pak smírně hovořil i na adresu demokratické sokyně. Lze se úspěšně domnívat, že právě proto Hillary otálela se svým projevem až na další den. Čekala, zda to bude ten starý neomalený Donald. Pokud by byl, zajisté by nemeškala udeřit také a svým pronesem by nepřímo podpořila rozdělení společnosti a občanský neklid. Ostatně Kalifornie již zčásti hoří doufáním v samostatnost. Na východě USA sice v některých státech bodovala Hillary ještě výsostněji nežli tam, avšak východní pobřeží Spojených států je lemováno původními členy Unie, kde je pocit americké sounáležitosti zdaleka nejsilnější. Zatímco Kalifornie je zkrátka Kalifornská republika, kdysi po krátký čas i nezávislá. Není v ní třeba ani rostoucího hispánského vlivu, aby tam bylo amerikánství historicky i každodenně velmi křehkou záležitostí.

Leden v D.C. tentokrát juchavý nebude. Ne tak jako v letech 1961 (Kennedy), 1993 (Clinton) a 2009 (Obama), kdy hlavní město vítalo mladého demokrata. Nový prezident bude reprezentantem pravého opaku mladosti a demokratičnosti. Američtí liberálové by si ale měli pospíšit s hledáním příštího Trumpova soupeře. Aby to nedopadlo jako tu v Česku, kde sice brojí všichni proti jednomu, nicméně ve volebním důsledku je potřeba klání jednoho proti jednomu! A toho se nám povážlivě nedostává!

Trump přišel, viděl, zvítězil. Stačil mu rok, zatímco Hillary se nezdárně připravovala předlouhých 16 let. Čili nelze vyloučit, že se model turbo-kampaně neobrátí proti Trumpovi samotnému a nenajde se demokrat, jemuž také bude stačit jen poslední předvolební rok. Pennsylvánie, Michigan a Wisconsin by raději než republikána volili socialistu Sanderse. Ten je již příliš stár, což je směrem k 2020 šancí pro Elizabeth Warren.

V Americe vrcholí střet o to, jestli je tamější národ formován v určitou dobu uzavřenou masou vzniklou mnoha různými historickými imigračními vlnami, do níž nově příchozí již nemají mít vstupenku - nebo zda bude americká duše otevřená principielně navěky. Neshoda obdobná tomu nejhlubšímu názorovému rozdělení, zda mají být Spojené státy ústavně zakonzervovány v "bodě" 1787, nebo zda má být právě dobová progresivita Otců zakladatelů vzorem a vzorcem pro stále nové a nové změny. Nyní vítězí důraz na neměnnost!

Prý hrozí „nákaza“ Evropy. Sám Trump však není pro EU hrozbou. Naproti tomu pět, či nedejbůh deset let francouzského prezidentování v podání Marine Le Pen by velké Mitterrandovo a Delorsovo dílo nejspíš nepřečkalo. V tomto ohledu může být ale Trumpovo vítězství spíše nápomocno (podobně jako Unii prospěje odchod věčně brblajících Britů). Gaullisté (Sarkozy, Juppé, Fillon) dostanou do rukou nečekanou zbraň, na níž Francouzi vždy spolehlivě reagují – pravý a nefalšovaný gaullistický antiamerikanismus. O ten se pétainistka Le Pen nebude od ledna moci opřít, stane se naopak jejím snadným terčem. Osobně pevně doufám ve Fillonovu elysejskou pětiletku. Připomeňme ještě, že dle evropských volebních zvyklostí by byla vítězkou na voličské hlasy bohatší Hillary (ač Virginii pravděpodobně urvala jen díky viceprezidentskému spolukandidátovi Timu Kaneovi). A že Trump je představitelem standardní partaje - na rozdíl od francouzské pétainistky.

A tedy – tak jako Caesar opět zvítězil nad Pompeiem, jistě opět zvítězí i de Gaulle nad Pétainem!

 

Autor: Petr Vala | neděle 13.11.2016 16:07 | karma článku: 14,76 | přečteno: 704x
  • Další články autora

Petr Vala

Quasimodo přišel o střechu nad hlavou

Klausovi jakoby vystěhovali z vlastní kuchyně, Soukup jakoby se chtěl pro Česko obětovat odevzdaností nejvyšší - leč to vše informačně překrylo cosi, co není jen "jakoby". Je to až příliš reálné - poloshořela nám Matka Boží!

16.4.2019 v 17:10 | Karma: 11,27 | Přečteno: 446x | Politika

Petr Vala

Vánoční klid zbraní?!

Tak snad aspoň na ty svátky klidu a míru utichne hněv a kavárensko-krčmářské rodělení národa českého!

21.12.2018 v 1:06 | Karma: 10,39 | Přečteno: 238x | Politika

Petr Vala

Never Say Great Again

Již po nedohledný čas jsem nepoškádlil žádného nekuřáka, abstinenta či vegetariána. Tedy s chutí do toho!

7.3.2017 v 21:11 | Karma: 10,07 | Přečteno: 349x | Politika

Petr Vala

„Peroutkiáda“ a zapomenutý exil

V únoru uplyne 68 let od ustavení Rady svobodného Československa, ústřední představitelky zahraničního třetího odboje.

13.11.2016 v 17:15 | Karma: 15,92 | Přečteno: 411x | Občanské aktivity

Petr Vala

Hillary vs. Donald: Hovězí vs. vepřové

Spojené státy si užívají veselé masné hody. Plejáda vší nenasytnosti vrcholí. Už teď je jim ale špatně!

8.11.2016 v 22:05 | Karma: 13,62 | Přečteno: 429x | Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25,  aktualizováno  11:35

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

ANO nemá představu o budoucnosti, odpověděl Fiala Babišovi ohledně důchodové reformy

24. dubna 2024  11:22

Šéf ANO Andrej Babiš na svém účtu na sociální síti X tento týden zveřejnil video, ve kterém...

Kdo pošle hlas do voleb z ciziny poštou, bude moci jít volit znovu a jinak

24. dubna 2024  10:57,  aktualizováno  11:20

Pravidla pro volby poštou ze zahraničí se ještě oproti původnímu vládnímu návrhu změní....

Senior přivezl granáty na služebnu v Prostějově autobusem, ukradl je na vojně

24. dubna 2024  11:17

Osmdesátiletý muž, který minulý týden přinesl na policejní služebnu v Prostějově v igelitové tašce...

  • Počet článků 42
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3262x
Slyším na jméno Petr Vala a posledních sedmatřicet let jsem rodákem z východočeského Ústí nad Orlicí. A také polovičním Sudeťákem a čistokrevným eurodušínem.

Jsem autorem knih KATOVA KOMNATA, SUPRIARCHA a SUPRIARCHA: VIZE DÁVNÝCH ZÍTŘKŮ.   

 

Seznam rubrik