Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MS

Excesy a křivdy, kterých se Češi při odsunu dopustili, si určitě za rámeček nedáme, stejně jako si Sudeťáci nedají za rámeček rozvratnou činnost v českém pohraničí v roce 1938. Samotný odsun však byl jediné rozumné řešení. Nedokážu si představit, jak by soužití Čechů a Němců vypadalo, když i těch pár Němců-antifašistů, kteří mohli v ČSR zůstat, zde nemělo na růžích ustláno.

4 0
možnosti
Foto

Nemůžete soudit někoho, že hlasoval pro nějaký politický, byť z našeho pohledu rozvratný směr, ale soudit jen ty osoby, které ve spojení z cizí mocí odtržení nebo jiné akty proti republice organizovaly. Tudíž tomu všemu měla předcházet selekce, aby ti, kteří se provinili, byli odsouzeni a naopak ti, kteří se proti tomu stavěli, mohli zůstat, případně tuto volbu mělo mít i německy mluvící obyvatelstvo.

1 0
možnosti
Foto

!!,,...už v prosinci 1941 jednal britský ministr zahraničí Anthony Eden se sovětským vůdcem Josefem Stalinem o nuceném vysídlení Němců z východní Evropy. Definitivně tento krok požehnali šéfové vlád čtyř vítězných mocností – USA, Velké Británie, Francie a SSSR – v létě 1945 v Postupimi.

Spojenecká kontrolní rada pro Německo určila, že z Československa přesídlí 1,75 milionu Němců do amerického okupačního sektoru a 750 tisíc do sovětského. Pod vlivem některých „revolucionářů“ na jižní Moravě a v severních Čechách i celkové barbarizace válečných let zaviněné samotnými Němci probíhaly někde odsuny neorganizovaně a surově ještě před rozhodnutím z Postupimi. Tímto způsobem odešlo na 660 tisíc lidí, avšak historici se nemohou shodnout na tom, kolik jich během tohoto divokého odsunu zahynulo. Odhady společné komise kolísají mezi 15 a 30 tisíci, zatímco sudetští Němci tvrdí, že obětí bylo desetkrát více, ale důkazy jim k tomu chybí."

Zdroj: http://technet.idnes.cz/druha-svetova-valka-v-cislech-djs-/vojenstvi.aspx?c=A150417_150247_vojenstvi_kuz#utm_source=sph.idnes&utm_medium=richtext&utm_content=top6

2 0
možnosti
JC

Ano, měli tady zůstat. Měli si s námi prožít alespoň pár let toho socialistického blahobytu. Za útěk by nám rádi zaplatili a dnes by si rozhodně nechali zajít chuť na nějaké restituce.

Ten odsun probíhal různě: např. vím od pamětnice z Bělehradu, že měli léta sousedy Němce a po válce museli Němci odejít, protože by je jiní Němci zabili. Totéž se dělo v Polsku. Ostatně většina Němců utíkala, co jim nohy stačily, protože se báli právě odplaty za to, co jiným národům způsobili. To, že v Čechách to nebylo tak horké jako třeba v Polsku, umožnilo některým naivním Němcům si myslet, že řekneme "co sme si, to sme si a  jedeme dál". Ono to ale takhle nefunguje. Řada křivd byla na duši a to se odpouští ještě hůř, než když ti dá někdo do zubů.

Po válce došlo k denacifikaci na nátlak západních spojenců (kdyby to bylo jen na Němcích, tak by to dopadlo jako u nás s komunisty), byly jim zřízeny demokratické instituce a kromě toho, se po válce všichni tak báli udělat nějakou levárnu, že jim to umožnilo žít tak, že jim dnes závidíme.

2 0
možnosti
AS

A87d20a63m 41S15t47a44v39a

29. 4. 2015 9:13

".... Postrašte Sudeťákem...": Autore, z těch vašich Sudeťáků tu může mít strach snad jenom hlupák. Ovšem většina rozumných obyvatel země má oprávněný strach z hlupáků, kteří svými polopravdami a podkládáním uměle smotaných  zkreslujících výrazů, jak se v hojné míře objevují i ve vašem příspěvku, naprosto přepíší historii naší země. A že se tomu děje programově vidíme dnes a denně. A to se nejedná jen o Česko.  Těch vašich zkomolenin je tolik, že nemám chuť je sem  vtahovat

3 0
možnosti
BT

vini, nevini, na to se historie neptá,  hlavním důvodem bylo odstranit ohnisko problémů kterým početná německá menšina na českém území byla , stejně tak v Polsku, byla to plošná a nadiktovaná akce na nějakou spravedlnost si nikdo nehrál neb už samotný princip odsunu je nespravedlivý, kdo ví jaké by bylo soužití Čechů a Němců kdyby se odsun nekonal

6 0
možnosti
Foto

Problém s Němci v Polsku byl jen v rámci např. Gdaňska, spíše přetahování se o statut města, ale logicky, když se po válce posunuly hranice, muselo se odsunout i obyvatelstvo, což byla jiná kapitola než v ČSR.

0 0
možnosti

Škoda že neexistuje nějaká antikarma.

Neustále někdo posuzuje odsun z hlediska současné doby a současného pojetí morálky.

To že pomíjíte odsun českého obyvatelstva z roku 1938, je obvyklé. Ale je to jeden z hlavních důvodů poválečného odsunu Němců. Vy se oháníte nevinou své babičky. Ale čím se provinili příbuzní mé babičky, kteří v roce 1938 museli šlapat 30 km, v nočních košilích?

Odsun schválily a nařídily vítězné mocnosti. A já osobně si myslím, že odsun zachránil mnohem více životů, než jich bylo při něm ztraceno.

4 1
možnosti
Foto

Odsun německého obyvatelstva kromě prokázaných antifašistů měl jedinou příčinu a jediné zdůvodnění: zabránit tomu, aby se německé menšiny žijící mimo Německo staly možnou záminkou pro příští války. Když už jejich ochrana vedla k prvním dvěma světovým.

4 0
možnosti

R^

Atheističtí čeští komunisti si zahráli na Pána Boha, jak si ho představovali podle svých stranických vzdělávání. Boží lásku zaměnili nenávistí. A čím větší máslo měli na hlavě z doby války, tím krutější byli vůči spoluobčanům. Stačilo, že mluvili německy. A hned stříleli. To byl náš odsun! A ostudou národa je, že ještě tolik let po válce lze touto kartou vyhrát volby prezidenta!

Dík za připomenutí!

:-)

2 7
možnosti
Foto

Ale vůbec ne, komunisté jako principiální internacionalisté byli ti poslední, kdo se přiklonili k možnosti realizace odsunu.

Ve skutečnosti pouze všichni respektovali žádosti domácího nekomunistického odboje. Snad nejtvrdší formulace ve vztahu k Němcům jsem četl  o radikální lidovecké političky Koželuhové.

2 0
možnosti
Foto

1 249 534 českých Němců volilo do poslanecké sněmovny, v roce 1935 Sudetoněmeckou stranu, tomu bych občanská pasivita neříkal.

7 3
možnosti
TN

V roce 1986 při volbách do Sněmovny lidu Federálního shromáždění 10 871 881 voličů z 10 950 675 oprávněných volilo společnou kandidátku Národní fronty.

3 2
možnosti
JP

J60a73n 80P74a53l49l18a46s

28. 4. 2015 23:41

Pane Valo, v něčem s Vámi souhlasím. Dovolím si však námitky:

1. Posuzujete tehdejší události dnešním pohledem. Po zkušenostech s vyvoláním dvou největších válek v historii v rozmezí 20 let nebylo možné nechat zde pátou kolonu. V té době nikdo nemohl vědět, čeho je poražený národ schopen. Stačí se podívat na dobové snímky, jak sudetští Němci vítali osvoboditele od českého útlaku.

2. Pořád se mluví o křesťanských kořenech naší civilizace, což mi jako ateistovi vadí. Mně by se líbil víc odkaz na řecký starověk. Ale našel jsem toto: „Já jsem Hospodin, tvůj Bůh, Bůh žárlivě milující. Stíhám vinu otců na synech do třetího i čtvrtého pokolení těch, kteří mě nenávidí, ale prokazuji milosrdenství tisícům pokolení těch, kteří mě milují a má přikázání zachovávají.“ (Ex 20,5-6). Nacisté stejně jako komunisté církev nenáviděli, ale uměli využít vše, co se jim hodilo do krámu.

4 4
možnosti

Nesouhlas! Nemůžeš se mstít na nevinných lidech! To ti žádná ideologie nemůže ospravedlnit!

A citát z Bible? Poněkud vytrženo z kontextu. Bůh Ježíše Krista je Bůh Lásky, Pravdy, Svobody a Spravedlnosti.

2 1
možnosti
  • Počet článků 42
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3262x
Slyším na jméno Petr Vala a posledních sedmatřicet let jsem rodákem z východočeského Ústí nad Orlicí. A také polovičním Sudeťákem a čistokrevným eurodušínem.

Jsem autorem knih KATOVA KOMNATA, SUPRIARCHA a SUPRIARCHA: VIZE DÁVNÝCH ZÍTŘKŮ.   

 

Seznam rubrik